Mobilierul tapitat poate fi confortabil si extrem de atractiv, insa in ceea ce priveste intretinerea acesta poate deveni o povara in a il pastra curat si frumos. O atentie deosebita si o actiune rapida în jurul oricarui colorant este cheia pentru obtinerea unui "curat profund" ocazional. Acest fapt implica samponarea tesaturii. Aici va interveni ceea ce se numeste curatare tapiterie, curatare care trebuie facuta cu foarte multa atentie si grija intrucat tapiteria este un material ce se poate strica foarte usor. Iata, asadar, cateva sfaturi pentru curatarea tapiteriei.
Cum se face o curatare tapiterie?
1.Praful
Acesta este un dusman comun (praful se poate aseza pe mobilier tapitat la fel ca pe suprafetele dure) si trebuie să fie abordat in mod regulat, cel putin o data pe luna. Altfel, acesta se va solidifica si va crea o murdarie care este mai greu de îndepartat si poate lasa pete si decolorari permanente. Utilizati un aspirator cu atasamentele corecte (duza de tapitare și creuzetul – instrument) sau o perie, desi acest lucru este mai putin ideal deoarece va imprastia praful in jurul incaperii si in aer facandu-l greu de respirat. Retineti, totusi, ca daca aveti perne care sunt pline cu murdarie cauzata de praf, doar prin vid se pot curata, in cazul in care acestea sunt captusite cu un strat mai gros, in caz contrar, vidul poate prelua de jos.
2.Samponarea tapiteriei
Cele mai multe tapiterii moderne vin cu etichete care explica cum trebuie curatate si ce fel de produse accepta pentru a nu fi degradate prin "Codurile de curatare pentru tesaturi" - si este mai bine sa urmati aceste instructiuni. Uneori, tesatura va fi marcata cu "numai pentru curatare uscata", ceea ce implica un procedeu mai complex, dar altfel, majoritatea tesaturilor pot fi samponate in siguranta acasa. Este posibil sa achizitionati sampoane de tapiterie special formulate de la magazinul local. Avestea sunt remarcabil de eficiente si foarte usor si convenabil de utilizat.
Cu toate acestea, daca doriti, puteti face si o versiune de casa:
- Faceti o solutie de ¼ ceasca cu detergent de spalare vase sau rufe si o ceasca de apa cald.
- Amestecati (folosind un mixer de mana) pana se formeaza o spuma uscata, astfel incat sa arate ca o crema. Aplicati spumele uscate intr-o portiune mica de tapiterie folosind o carpa sau o perie moale. Se curata usor si apoi se lasa ss se usuce. In mod ideal, zona ar trebui sa arate la fel dar mai curata.In acest caz, puteti continua sa spalati restul de tapiterie.
- Lucrati pe o suprafata mica pentru un moment dat si dupa ce ati lucrat cu spuma, folositi un cauciuc racleta sau o spatula pentru a scoate spumele murdare.
- "Clatiti" stergand cu o carpa curata, inmuiata in apa curata - este esential sa nu curatati avand o tapitarie extrem de umeda, deoarece acest lucru poate dauna grav materialului.
- Lasati ca tapiteria sa se usuce complet inainte de utilizare - deschideti toate ferestrele si pastrati-o intr=o zona foarte bine ventilata prin utilizarea unui ventilator, a unui dezumidificator sau a unui aparat de aer conditionat.
Sfaturi pentru curatarea mobilei din piele:
Pielea necesită o atentie speciala si este esential să urmati instructiunile producatorului. Nu utilizati detergenti pe piele - numai produse cu sapun pur. Ca mai sus, aplicati numai spumele uscate, folosind o perie moale, apoi stergeti cu o carpa sau un burete umed. In plus, trebuie sa aplicati din cand in cand un produs de conditionare pentru a va ajuta sa restabiliti umiditatea.