Indepartarea prafului din locuinte - o problema importanta

Indepartarea prafului din locuinte - o problema importanta

prafcasa1_400    Praful din locuinte si din alte spatii inchise reprezinta o sursa majora de alergene, cu care toti venim permanent in contact. Asistam la o crestere alarmanta a bolilor alergice in toata lumea, o adevarata “epidemie a alergiilor”. Indepartarea prafului din locuinte  printr-o curatenie corecta reduce semnificativ aparitia acestor boli si implicit agravarea lor.
Alergia este o reactie a organismului  fata de anumite substante straine cum sunt praful de casa, unele alimente, medicamente, particule inhalate sau cu care venim in contact.
Bolile alergice afectează 15-30% din populatia tarilor dezvoltate. Mai ingrijorator pare a fi faptul ca unele afecţiuni alergice sunt intr-o crestere alarmanta, un exemplu in acest sens fiind astmul manifestat la copii, a carui prevalenta s-a dublat in ultimii zece ani.


    Praful de pe pardoseli

Inaintea de a spala cu mopul se aspira pardoseala pentru adunarea mizeriei. Apoi se incepe spalarea din coltul cel mai indepartat al camerei spre iesire. Pentru fiecare tip de pardoseala utilizati acesoriile aspiratorului adecvate.


    Panzele de paianjen

O laveta umeda infasurata in jurul unei mop sau unei perii va indeparta cu usurinta panzele de paianjen.


    Praful de pe ramele tablourilor

Stergerea ramei incepe de sus, se coboara pe partile laterale si se termina in partea de jos a acesteia.
Solutia de curatat se pulverizeaza intotdeauna pe laveta si nu direct pe geam pentru a preveni infiltrarea si deteriorarea tabloului.


    Praful de pe electronice

Indepartati praful de la nivelul boxelor cu aspiratorul si un accesoriu plat.


    Par animale

Parul de animale din tapiterii sau covoare poate fi indepartat cu ajutorul unei manusi de cauciuc sau a unei lavete umede.

5_covoare300x225
    Indepartarea prafului de pe covoare si tapiterie:

O locuinta murdara poate sa determine agravarea starii unui bolnav cu alergie la praful de casa totusi, prezenta alergiei la unul din membrii unei familii, nu presupune  in mod necesar deficiente in ceea ce priveste curatenia. Realitatea este ca, oricat de constiincios ar fi aplicate, procedeele obisnuite de curatenie nu solutioneaza aceasta afectiune alergica suparatoare. Din contra, metodele uzuale, cum ar fi de exemplu, maturatul, scuturatul, batutul sau alte procedee similare, pot agrava simptomele, deoarece particulele alergizante sunt mobilizate din grosimea covoarelor sau paturilor in aerul respirat de persoana alergica.
In afara de aspirare, este esential ca mocheta sau covoarele sa fie curatate in profunzime pentru a indeparta murdaria persistenta.