Scapa de calcar

    Vasul toaletei
limescale_on_washing_machine_element_400
Cola poate fi aliatul tau de pret contra calcarului prezent pe fundul vasului. Varsa o jumatate de litru si lasa sa actioneze toata noaptea. Dimineata, fa-i un periaj bun si trage apa. Atentie: foloseste doar cola fara zahar, caci acesta se lipeste de pereti si e greu de indepartat.
Varsa un litru de otet alb in vas si lasa-l sa actioneze mai multe ore sau o noapte. Dimineata urmatoare, trage apa!

    Robineti

Calcarul apare cel mai des si distruge prin prezenta sa robinetii. Atunci cand observati ca bateriile incep sa prezinte depuneri de calcar, este important sa actionati rapid si sa indepartati depunerile fie prin solutii pe care le gasiti in comert, fie prin solutii naturale. Dintre cele din urma zeama de lamaie este foarte indicata. Stoarceti zeama unei lamai intr-un recipient dupa care inmuiati o carpa si stergeti foarte bine suprafetele afectate de calcar, lasand sa actioneze timp de cateva minute. Dupa aceea, clatiti si stergeti intreaga baterie cu o carpa uscata. De asemenea, puteti crea o pasta din apa calduta si o lingura de bicarbonat de sodiu pentru a sterge usor locurile afectate


    Masina de spalat vase/rufe

Atat masina de spalat vase, cat si masina de spalat rufe, pot avea de suferit din cauza calcarului. De aceea, este indicat ca la fiecare spalare sa folositi, alaturi de detergent, si un produs special destinat indepartarii depunerilor de calcar. De asemenea, la o anumita perioada de timp, varsati in cuva goala a masinii de spalat 1-2 litri de otet alb si porniti un ciclu de 40º C. Aceasta procedura va curata intreaga instalatie a masinii de spalat. Specialistii recomanda sa folositi ciclurile de spalare la 60º C mai rar deoarece temperaturile ridicate favorizeaza aparitia si depunerea calcarului.

    Fierul de calcat

Fierul de calcat cu aburi poate suferi si el din cauza calcarului care se depune pe talpa acestuia, impiedicand calcatul sau chiar afectand tesaturile. Pentru a scapa de aceasta problema, fie stergeti foarte bine talpa fierului de calcat, fie turnati otet alb in locul apei distilate si porniti fierul de calcat.
petedecalcar

    Gresie si faianta

Tai in doua o lamaie si freci petele de calcar cu aceste jumatati pana la disparitia lor totala.
Daca urmele sunt mai rezistente sau foarte numeroase, foloseste un detartrant puternic.
Varsa un litru de otet intr-un recipient si adauga faina pana obtii o pasta onctuoasa. Etaleaza acest amestec pe faianta si lasa-l sa actioneze o jumatate de ora. Absenta picaturilor de apa de pe perete iti garanteaza absenta urmelor de calcar.


    Vesela

Calcarul apare frecvent si in interiorul paharelor, al canilor si chiar al farfuriilor daca acestea nu sunt bine scurse si stoarse. Pentru a scapa de calcarul din pahare si cani, turnati apa rece in acestea si adaugati doua linguri de otet, lansand sa actioneze 20 – 30 de minute. Tot pentru a elimina calcarul de pe vesela puteti folosi sare grunjoasa in combinatie cu suc de lamaie.